SEARCHING FOR THE IDEA OF MAN

perjantai 8. tammikuuta 2010

UNIVERSITAS UUDISTUU (?)

Aalto-yliopisto avattiin suurella haloolla. Taideteollinen korkeakoulu, Teknillinen korkeakoulu ja Helsingin Kauppakorkeakoulu yhdistivät voimansa ja julistivat pyrkivänsä yhdeksi maailman kärkiyliopistoksi vuoteen 2020 mennessä. Joku koiranleuka jo ehätti julkisuudessa toteamaan, että kun yhdistetään laadultaan kolme keskivertoa, ei saada yhtä erinomaista!

Kyseiset korkeakoulut eivät toki ole laadullisesti surkimuksia jos eivät nyt vielä (omien kommenttiensa mukaan) alansa huippujakaan maailmassa. Voidakseen toteuttaa haasteellisen tavoitteensa, Aalto-yliopiston on kuitenkin löydettävä jokin uusi näkökulma olemassaoloonsa. Vanhat konstit eivät tulevaisuuteen ehkä riitä. Entisen jatkaminen on entisen jatkamista, vaikka sitä tehtäisiin kolmisin ja kädestä pitäen.

Mahdollisuuksia uuteen on olemassa. Säätiöpohjaisuus antaa ehkä rahoitusmahdollisuuksia, joita ei aikaisemmin ollut olemassa. Myös ajatus teknisten tieteiden ja taiteiden yhdistämisestä liiketaloudelliseen tietämykseen vaikuttaa dynaamiselta konseptilta. Silti – jos tämä konsepti alistetaan pelkästään markkinatalouden intresseille ei seurauksena voi olla muuta kuin lisää ja tehokkaammin tuotettua ja markkinoitua krääsää maailmaan ja mitäs uutta se muka olisi?

Tässä siis viesti uuden Aalto-yliopiston tekijöille: tehkää jotain todella uutta ja uuden tulevaisuuden arvoista! Nyt teillä on siihen tilaisuus. Ottakaa tehtäväksenne kehittää opiskelijoissanne sellaisia kykyjä ja kapasiteetteja, jotka tähtäävät arvokkaamman inhimillisen tulevaisuuden rakentamiseen eikä vain design-huipputekniikan muodostaman jätevuoren kasvattamiseen. Se meillä jo on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti