SEARCHING FOR THE IDEA OF MAN

sunnuntai 27. joulukuuta 2009

SATUSETÄ PÖYSTI


Yle kirjoittaa uutisissaan 26.12. että näyttelijä Lasse Pöysti alkoi lukea iltasatuja Pikku Kakkosessa heti ohjelman aloitusvuonna 1977. Uutisen mukaan Pöystin ilmeikkyys sadunkertojana teki hänestä koko kansan satusedän vuosikymmeniksi. Uusi satusetä Topelius!?

Alunperin Pöystin oli tarkoitus lukea satuja kirjasta. Valmistautuessaan ensimmäiseen ohjelmaan hän kuulemma arveli, ettei iltasaduista tulisi uskottavia, jos hän lukisi niitä kirjoista. Niinpä hän päätyi opettelemaan sadut ulkoa.

Itsekin muistan eksyneeni pikku kakkosen kanavalle vielä aikuisiässä (hei, ei siis ollut tapanani seurata ohjelmaa säännöllisesti!) ja muistan jääneeni kuuntelemaan Pöystin satutuokiota kuin lumottuna. Joillakin on "se" mitä lapsi meissä kaikissa kaipaa ja tarvitsee. Lasse Pöystillä se löytyy ja kiitos hänelle, että hän sen soi kaikille meille lapsenmielisille.

Satujen merkitystä lapsen terveelle kehitykselle kohti tasapainoista aikuisuutta ei vieläkään tarpeeksi arvosteta. Miksi tästä teemasta ei ole vieläkään tarpeeksi laadukasta tutkimusta. Kirjallisuutta on! Suosittelen lukemiseksi Timo Jantusen teosta Satu kasvattaa - Topeliuksen sadut ja kasvatusajattelu, PS-kustannus 2007.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti