SEARCHING FOR THE IDEA OF MAN

tiistai 15. joulukuuta 2009

SUOMEN HENKINEN TULEVAISUUS

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk), valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ja kulttuuriministeri Stefan Wallin (r) tilasivat professori Pekka Himaselta selvityksen siitä, miten Suomen henkinen kulttuuri saataisiin kukoistamaan 2010-luvulla. Himanen toivoo ensi vuosikymmenestä taiteen ja humanismin kukoistusaikaa. "Tulen esittämään, että kulttuuriin ja taiteeseen tulee investoida merkittävästi nykyistä enemmän. Taide on hyvä investointi, ja humanismi erityisen halpaa."


Himanen tuskin tarkoittaa, että taiteeseen ja humanismiin tulee satsata, koska ne tuottavat mahdollisimman suuren rahallisen hyödyn taloudelle (mitä ne luultavasti myös tekisivät). Näyttää vain olevan niin, että maailmantapahtumisen ohjaksissa näinä aikoina keikkuu ylinnä talouselämä, ja koska taloudessa kaikki tunnetusti mitataan rahassa – silloin rahan kilinä on se, mitä kuunnellaan kun tulevaisuuden suuntaviivoja hahmotellaan. Tulevaisuuteen katsojana Himanen luultavasti näkee taiteen ja humanismin merkityksen kulttuurin elvyttäjinä lähinnä niiden ihmisyyttä tervehdyttävän vaikutuksen näkökulmasta. Jos se vielä on taloudellisesti kannattavaa, niin … avot!


Samaa taiteen ja humanismin merkitystä kulttuurimme eheyttäjänä korostaa toinen tulevaisuudentutkija professori Markku Wilenius kirjassaan Luovaan talouteen (2004), jossa hän esittää ajatuksen kulttuurin edistämiskeskuksen (KUKES) perustamisesta, samaan malliin, kuin meillä jo on tekniikan edistämiskeskus (TEKES). Ihmisläheisempään kulttuuriin satsaaminen nähdään tänä päivänä välttämättömäksi jos mielimme ihmisen arvoiseen tulevaisuuteen.


Talous ja tekniikka ovat ihan jees. Itsekin mielelläni ajelen tekniikan insinöörin (mieluummin kuin esim. taiteilijan) suunnittelemalla autolla ja käytän Nokian kännykkää. Olen myös koulutukseltani ekonomi, jota koulutuksena en yhtään paheksu, päinvastoin. Silti katson, että tekniikalla ja taloudella ei ainakaan tänä päivänä ole sellaisia päämääriä ja tavoitteita, joille pelkästään haluaisin rakentaa tulevaisuutemme suunnittelua. Miltä kuulostaisi ajatus talouden ja tekniikan alistamisesta ihmisen kulttuuripyrkimyksille – erityisesti kasvatukselle, jonka tehtävänä jo itsessään on etsiä tiet parhaaseen mahdolliseen ihmisen tulevaisuuteen. Miten olisi pääministeri Vanhanen, kukoistaisiko Suomen henkinen kulttuuri paremmin jos rakentaisimme sitä paideian idealle?

1 kommentti:

  1. En ole kyllä tuosta Himasesta vakuuttunut. Melko tyhjiä ovat puheet olleet...

    Yleensä hankalahko ja outoileva filosofi Jukka Hankamäki kirjoitti aiheesta hyvin silloin, kun hallitus teki Himaselta sen selvitystilauksen:

    "Hallitusherrojen tarkoituksena lienee käyttää julkkisfilosofi Himasta warranttina eli retorisena vakuutusmiehenä, joka valjastetaan todistelemaan, että harjoitettavalla politiikalla on moraalinen oikeutus, vaikka ei olekaan. Ei ihme, että Himasen omastakin mielestä humanismi on nyt ”erityisen halpaa”. Se ei ole sitä siksi, että Himanen olisi halpa, vaan siksi, että naiivius halventaa humanismin ideaa."

    http://jukkahankamaki.blogspot.com/2009/09/hallius-vetaa-himaan-pain.html

    VastaaPoista